162 de ani de la nașterea lui Theodor G Petraru

Postat la data de: 2024-01-05 13:45:20

La vârsta de 32 de ani, Teodor Petraru (Pietraru), unul dintre întemeietorii învățământului silvic românesc, este numit director al școlii silvice de la Brănești, fiind primul director de la înființarea acesteia, din anul 1894 și până în anul  1897, când preia conducerea profesorul Paul Grunau.

Teodor G. Petraru (Pietraru) s-a născut la data de 5 ianuarie 1862 în localitatea Roșiorii de Vede. După terminarea studiilor primare în localitatea natală, urmează Liceul "Sântul Sava" din Bucureşti. În anul 1880 este admis la Facultatea de Știinţe Matematice din București la care renunţă după 4 ani prezentându-se la concursul de burse instituit de stat pentru şcoala de ape și păduri din orașul francez Nancy. Termină şcoala forestieră din Nancy în anul 1886 ca şef de promoţie. Se întoarce în țară și în anul 1886 este numit profesor la catedra de amenajament la Școala Centrală de Agricultură de la Herăstrău. Pentru meritele sale în anul  1894 este numit profesor de științe silvice al școlii de la Brănești și conducător al Inspecţiei a VII-a silvice ataşată şcolii speciale de silvicultură de la Brăneşti. Tot în același an este ales membru în Consiliul Tehnic al Pădurilor.





La vârsta de doar 36 de ani, în plină afirmare a carierei sale științifice și didactice, survine prematur decesul său, la data de 7 februarie 1898. Este înmormântat în cimitirul mănăstirii Cernica, nu departe de școala pe care a întemeiat-o.

La înmormântarea lui mai multe personalități din domeniu au ținut cuvântări (N. G. Popovici, G. Hazu, N. Saegiu, Ion Kalinderu, Ion St. Stamatescu, N. C. Nădejde şi Dem. Ionescu Zane) iar elevul G. Crăciunescu a dat citire versurilor închinate maestrului "La mormântul lui Th. G. Petraru".

Pentru contribuția sa la întemeierea silviculturii românești și la înființarea școlii  de silvicultura de la Brănești, în anul 1934, în incinta liceului a fost inaugurat bustul marelui profesor din inițiativa Societății "Progresul Silvic", iar în anul 1993, școala silvică va purta  numele ilustrului său întemeietor.

Sursa: Asociatia Culturala Branesti Ilfov